Pentru o experiență mai bună a utilizatorului Chrome, Firefox veya Microsoft Edge Vă recomandăm să utilizați versiuni actualizate ale browserelor, cum ar fi.

Luni - Vineri 09:00 - 17:30

Uscaciune vaginala - Cauze, simptome si solutii

2021-10-28
Uscaciunea Vaginala

Uscăciunea vaginală: de ce se întâmplă și ce puteți face în acest sens

Uscăciunea vaginală este o afecțune suboptimă care poate avea ca urmare o serie de simptome fizice precum iritația pielii, senzație de arsură, mâncărime și disconfort general. Uscăciunea vaginală poate avea și consecințe psihologice precum absența dorinței sexuale sau anxietatea ce pot avea la rândul lor un impact negativ asupra calității vieții și asupra vieții sexuale de cuplu (Nappi et al., 2016).

Uscăciunea vaginală poate avea un impact negativ și asupra vieții de zi cu zi, multe persoane confruntându-se cu disconfort sau durere în timpul șezutului, în timpul mersului sau activității fizice. Este o afecțiune destul de comună care afectează femeile atât înainte de menopauză, dar mai ales după. Mai bine de 50% dintre femeile trecute de menopauză se confrunta cu uscăciunea vaginală, în timp ce aproximativ 17% dintre femeile cu vârste cuprinse intre 17 și 50 de ani se confruntă cu această afecțiune (Goncharenko, 2019).

Deși normele cultural acceptate și practicile privind lubrifierea în timpul sexului variază de la o țară la alta, în general este așteptat din partea femeilor să obțină un anumit nivel de autolubrifiere în timpul actului sexual. Femeile declară unanim că prefera contactul sexual umed și cred că și partenerul lor preferă un nivel ridicat de lubrifiere. Așadar, nu este o surpriză faptul că absența lubrifierii este una dintre cele mai întâlnite probleme în viața sexuală. Cauzele scăderii lubrifierii naturale sunt numeroase și includ vârstă, schimbările hormonale, alăptarea, stresul, menopauza, sau afecțiuni variate.

Cauze și simptome ale uscăciunii vaginale

Uscăciunea vaginală este un simptom frecvent în timpul și după menopauză. Mai bine de 1 din 3 femei se confruntă cu această afecțiune în timpul “schimbării”. După menopauză, devine o afecțiune și mai frecventă.

De ce? O scădere în nivelul de estrogen reduce lubrifierea naturală, iar acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive:

 • Nașterea sau alăptarea
 • Radioterapia și chimioterapia în tratamentul pentru cancer
 • Îndepărtarea chirurgicală a ovarelor
 • Tratamente medicamentoase pentru reducerea nivelului de estrogen în tratamentul fibroamelor uterine și a endometriozei
 • Sindromul Sjögren - o boala autoimună care atacă celule din corp responsabile cu lubrifierea
 • Medicamentația pentru alergii sau răceală
 • Dușurile vaginale
 • Lipsa preludiului înainte de sexul penetrativ

Indiferent de cauză, uscăciunea vaginală poate fi deosebit de inconfortabilă - poate rezulta în mâncărimi, dureri și acte sexuale dureroase. Există o legătură strânsă intre lubrifierea naturală insuficientă și sexul penetrativ dureros, iar lubrifierea inadecvată este o cauza comună a durerilor recurente și persistente în timpul sexului penetrativ.

Răspunsul sexual normal poate fi afectat de varii dezechilibre la nivel psihologic ce pot cauza un nivel redus al excitării, libido scăzut, absenta lubrifierii vaginale sau imposibilitatatea de a atinge orgasmul. În timpul perioadei fertile (pre-menopauză) estrogenul joaca un rol esențial în menținerea unui mediu vaginal sănătos.

Uscăciunea vaginală și sexul pentrativ

Este important să cunoaștem cauzele uscăciunii vaginale înainte de a cauta o soluție pentru contactele sexuale dureroase. Indiferent de vârstă, utilizarea contraceptivelor, sau dezechilibrele hormonale, alături de nivelul ridicat de stres, pot avea ca rezultat lubrifierea insuficientă în timpul actului sexual, ceea ce poate conduce la acte sexuale dureroase. Pentru a identifica motivele care stau la baza uscăciunii vaginale este important să consultăm un medic ginecolog și să urmam o serie de investigații medicale de specialitate.

Simptomele de uscăciune vaginală pot fi tratate cu succes utilizând medicamente cu rețetă, sau medicamente eliberate de farmacii fară rețetă. Alegerea tratamentului depinde de severitatea uscăciunii vaginale, eficiența și siguranța tratamentului pentru fiecare persoana în parte, dar și de preferințele personale. Tratamentele disponibile includ lubrifianți intimi și creme hidratante, estrogen cu aplicație locala, sau terapii hormonale. Unele femei pot fi reticente la utilizarea estrogenului. În acest caz, este recomandată utilizarea lubrifianților și a cremelor vaginale. (Edwards&Panay, 2015).

Rolul lubrifierii vaginale. Când sunt lubrifianții o soluție pentru uscăciunea vaginală?

În măsura în care dispareunia (durerea din timpul actului sexual) nu are la bază niveluri hormonale neobișnuite sau afecțiuni medicale conexe, lubrifianții pot reprezenta o soluție pentru ameliorarea simptomelor. Lubrifianții pot ameliora durerea din timpul sexului, iar cremele vaginale sunt utilizate, în ptimul rând, pentru ameliorarea simptomelor zilnice, pentru un plus de confort și benefecii pe termen lung.

Simptome/Situatie

Recomandare

Justificare

Atrofie urogenitală, PH vaginal crescut, dureri si disconfort zilnice 

Utilizarea unei creme vaginale cu pH si osmolalitate sub idealul recomandat de OMS (<380 mOsm/kg)

Rehidratează țesuturile vaginale si reduc pH-ul vaginal pentru a mișcora riscul de infecții

Dispareunie (durere din timpul actului sexual) cauzata de atrofie urogenitală

Utilizarea unui lubrifiant vaginal cu pH acid (identic cu cel vaginal) si osmolalitate sub idealul recomandat de OMS (<380 mOsm/kg)

Lubrifiază țesuturile vaginale uscate fară a provoca iritații și menține sau micșorează pH-ul vaginal 

Dorința de a rămane însarcinată și nevoia de lubrifiant

Utilizarea unui lubrfiant prietenos cu sperma în timpul ovulației

Utilizarea de lubrifianți care mențin pH-ul vaginal și care sunt izo-osmotici raportat la spermă

Sexul anal

Utilizarea unui lubrifiant compatibil cu prezervativele și osmolalitate sub idealul recomandat de OMS (<380 mOsm/kg)

Reduce riscul de deteriorare a prezervativului și mișcorează riscul de iritație/vătamare a epiteliului rectal

Alegerea lubrifiantului potrivit pentru ameliorarea uscăciunii vaginale

Ce trebuie să ai în vedere atunci când alegi un lubrifiant intim? Chiar dacă te confrunți cu uscăciune vaginală sau pur și simplu iți dorești un plus de confort în timpul actului sexual, trebuie să ai în vedere ingredientele pe care le conține lubrifiantul, pH-ul și osmolalitatea lubrifiantului. Alege întodeauna un lubrifiant ce acționează benefic asupra mucoasei vaginale uscate.

Ingrediente sigure pentru corp

Ingrediente toxice

Organic aloe barbadensis leaf juice, tocopheryls, xanthan gum, citric acid, lactic acid, Purified water, hydroxyethylcellulose, pluronic, sodium chloride

glycerin, polycarbophil, carbomer homopolymer type B, hydroxyethylcellulose, chlorhexidine, Propylene glycol, PEG-8, hydroxypropylcellulose, tocopherol

În ceea ce privește pH-ul, Organizația Mondiala a Sănătății (OMS) recomandă un pH cât mai acid în orice circumstanță. Ideali sunt lubrifianții cu pH de 4.5 sau mai mic, însă, pentru persoanele sănătoase poate fi acceptată utilizarea unui lubrifiant cu pH-ul cuprins intre 5.5 și 7. Nu se recomandă utilizarea unui lubrifiant cu pH-ul mai mare de 7 în nicio situație.

Referitor la osmolaltatea lubrifianților pe baza de apa, OMS recomandă o osmolalitate ideală mai mică de 380 mOsm/kg. Având în vedere că puține dintre produsele disponibile pe piață întrunesc aceasta condiție, se recomanda alegerea unui lubrifiant cu o osomolalitate maximă de 1200 mOsm/kg.

Dintre lubrifianții care întrunesc toate condițiile de siguranță identificate de OMS și studiile de specialitate realizate în ultimii ani, poți opta pentru System Jo H2O, System Jo Actively Trying, System Jo H2O Anal și Hybrid, Sliquid Organics și Sliquid Sea.

Dacă te confrunți cu uscăciune vaginala în timpul menopauzei sau după menopauză, iți recomandăm să mergi la medic pentru a primi tratatament. Tratatementele pot fi și pe baza hormonala (geluri cu estrogen și acid hialuronic), dar și non-hormonale. Un specialist poate identifica sursa uscăciunii vaginale și tratamentul iți poate îmbunătăți calitatea vieții.

Sursa Video: Youtube

Dr. Cristina Teodorescu, medic specialist obstetrica – ginecologie în cadrul clinicii Femme Boutique Medical din București detaliază ce este atrofia vaginală, dar și ce soluții moderne există în prezent pentru ameliorarea acestei probleme medicale și, odată cu ea, pentru creșterea calității vieții femeilor aflate la menopauză.

Resurse:

 1. Nappi RE, Particco M, Biglia N, et al. Attitudes and perceptions towards vulvar and vaginal atrophy in Italian postmenopausal women: Evidence from the European REVIVE survey. Maturitas 2016;91:74–80.
 2. Goncharenko V, Bubnov R, Polivka J, et al. Vaginal dryness: Individualised patient profiles, risks and mitigating measures. EPMA J 2019;10:73–79.
 3. Jozkowski KN, Herbenick D, Schick V, Reece M, Sanders SA, Fortenberry JD. Women’s perceptions about lubricant use and vaginal wetness during sexual activities. J Sex Med 2013;10:484–92.
 4. Berman JR, Adhikari SP, Goldstein I. Anatomy and physiology of female sexual function and dysfunction: classification, evaluation and treatment options. Eur Urol2000;38:20–9.
 5. D. Edwards & N. Panay, Treating vulvovaginal atrophy/genitourinary syndrome of menopause: how important is vaginal lubricant and moisturizer composition?, Climateric, 2015; 1-5. 
 6. Use and procurement of additional lubricants for male and female condoms: WHO/UNFPA/FHI360 Advisory note.
 7. Ayehunie, Seyoum et al. “Hyperosmolal vaginal lubricants markedly reduce epithelial barrier properties in a three-dimensional vaginal epithelium model.” Toxicology reports vol. 5 134-140. 16 Dec. 2017.
Comentarii

Noi la i-Vibe apreciem disponibilitatea ta de a scrie o recenzie si de a ajuta alti clienti sa ia decizii in cunostinta de cauza. Iata cateva indicatii pentru a profita la maximum de recenzia ta: Produsul a fost asa cum este descris? Este conform asteptarilor, da/nu, undeva intre? A fost eficient pentru destinatia sa? Este un produs pe care l-ai cumpara din nou sau l-ai recomanda prietenilor? Va rugam sa retineti:i-Vibe isi rezerva dreptul de a sterge continutul inselator sau inutil, continut care nu poate fi verificat sau continut referitor la produse care nu au fost achizitionate de la i-Vibe.

Scrie o recenzie