Pentru o experiență mai bună a utilizatorului Chrome, Firefox veya Microsoft Edge Vă recomandăm să utilizați versiuni actualizate ale browserelor, cum ar fi.

0757 022 012

Luni - Vineri 09:00 - 17:30

Sex

2022-05-28

Definiție SEX

Termenul de sex, în sensul cel mai larg, se referă la activitățile de natură sexuală desfășurate de două sau mai multe persoane. În mod tradițional, este folosit pentru a se referi la actul sexual penetrativ, în care penisul unui bărbat pătrunde în vaginul unei femei. În ultimii ani, numeroși susținători ai drepturilor sexuale au făcut presiuni pentru ca această definiție să fie mai cuprinzătoare și să descrie o serie de activități diferite desfășurate de persoane cu diverse identități de gen și orientări sexuale și cu orice număr de parteneri.

Mai multe despre sex

Cea mai largă definiție posibilă a sexului nu este definită de penetrare, de posibilitatea de a rămâne însărcinată sau chiar de orgasm. Conform unei definiții mai largi și mai cuprinzătoare a sexului, orice act care implică vulva, clitorisul, vaginul, anusul, penisul sau testiculele ar putea însemna sex. Aceasta ar putea însemna preludiu, sex oral sau orice altă activitate sexuală pe care oamenii o practică pentru plăcerea sexuală. Mulți activiști sexuali au susținut, de asemenea, includerea consimțământului în această definiție.

Cum fac oamenii sex?

Sexul nu are o mărime unică pentru toți. Ceea ce ție ți se pare bun pentru tine s-ar putea să nu fie potrivit pentru altcineva. Toată lumea este diferită când vine vorba de comportamente și dorințe sexuale, dar iată câteva tipuri comune de activitate sexuală:

 • masturbarea singură sau cu un partener 
 • sexul oral, vaginal și anal
 • sărutul
 • frecarea corpurilor voastre
 • utilizarea jucăriilor sexuale
 • sexul prin telefon sau "sexting"
 • citirea sau vizionarea de filme porno

Oamenii sunt excitați de lucruri diferite, așa că, dacă comunicați despre ceea ce îți place și ceea ce nu îți place, partenerul tău va ști ce este în regulă și ce nu este permis.

Este sexul bun pentru tine?

A avea o viață sexuală sănătoasă îți face bine atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic. Sexul te poate ajuta să creezi o conexiune cu o altă persoană, iar plăcerea sexuală are o mulțime de beneficii pentru sănătate - indiferent dacă ești cu un partener sau nu. Atunci când ai un orgasm, corpul tău îți oferă o stare de euforie naturală. Eliberezi endorfine, care sunt hormoni care blochează durerea și te fac să te simți bine.

Există o mulțime de alte beneficii pentru sănătate asociate cu plăcerea sexuală:

 • o sănătate generală mai bună
 • un somn mai bun
 • o mai bună stimă de sine
 • o mai bună condiție fizică
 • mai puțin stres și tensiune
 • o viață mai lungă

Cât de des fac oamenii sex?

Nu există o cantitate de sex care să fie considerată "normală" - fiecare persoană este diferită. Cât de des faci sex depinde de o mulțime de lucruri, cum ar fi dacă ai un partener, ce altceva se întâmplă în viața ta și cât de puternic este apetitul sexual (dorința ta de a face sex).

Oamenii au impulsuri sexuale diferite. Propria ta dorință sexuală se poate schimba în funcție de lucruri precum stresul, medicamentele pe care le iei și alți factori fizici, emoționali și de stil de viață. Unele persoane doresc să facă sex în fiecare zi sau mai mult de o dată pe zi, iar unele persoane nu doresc aproape niciodată să facă sex. Persoanele care nu simt nicio atracție sexuală pentru nimeni se pot numi asexuale.

Cum pot avea o viață sexuală sănătoasă?

A avea o viață sexuală sănătoasă înseamnă să ai grijă de tine însuți, indiferent dacă ai un partener sau nu. Din punct de vedere fizic, asta înseamnă să practici sexul protejat, să te testezi regulat pentru boli cu transmitere sexuală, să previi sarcinile nedorite și să consulți un medic sau o asistentă medicală dacă ai o tulburare sexuală sau orice altă problemă de sănătate.

A te simți bine în legătură cu corpul tău, a te bucura de plăcerea sexuală, a te simți confortabil cu orientarea ta sexuală și identitatea de gen și a avea relații sănătoase sunt, de asemenea, părți importante ale unei sexualități sănătoase. A avea o viață sexuală sănătoasă înseamnă să știi ce vrei și ce nu vrei să faci din punct de vedere sexual și să fii capabil să comunici acest lucru partenerilor tăi. Partenerul tău ar trebui să îți respecte limitele, iar tu ar trebui să îl respecți pe al lui.