Luni - Vineri 09:00 - 17:30
Sexul ocazional, sexul fără prea mult atașament emoțional sau angajament romantic, este adesea prezentat ca fiind alb sau negru. Oamenii fie îl iubesc, fie îl urăsc. Fie îl văd ca pe o distracție inofensivă în care să se implice ori de câte ori au chef (sau oricine altcineva), fie ca fiind atât de dăunător pentru sănătatea lor încât trebuie evitat cu orice preț.
Deci, care dintre variante este cea corectă?
Ca majoritatea lucrurilor din psihologie, nu este chiar atât de simplu. Ceea ce arată cercetările este că sexul ocazional nu este dăunător sau benefic: este ambele. Și totul depinde de ce fel de persoană ești (și, de asemenea, de modul în care îl faci). Atât din cauza naturii, cât și a educației, oamenii variază în ceea ce privește mai multe caracteristici personale care, potrivit cercetărilor, ar putea determina dacă le dăunează sau beneficiază de pe urma sexului ocazional.
Așadar, ești genul de persoană care ar putea face sex ocazional cu diferiți parteneri fără consecințe negative? Iată nouă întrebări care te vor ajuta să îți dai seama.
1. Cât de mult îți dorești asta? Oamenii variază în ceea ce privește cât de mult își doresc să facă sex cu cineva cu care nu au o relație. Unii visează la asta zilnic, alții - niciodată. A face ceva ce nu-ți dorești cu adevărat poate avea un impact negativ asupra sănătății mentale și fizice; pe de altă parte, a face lucruri pe care le iubești duce la o mai mare bunăstare. Dacă mintea ta rătăcește rar pe tărâmul aventurilor, probabil că sexul ocazional nu este pentru tine.
2. Cât de mult ești de acord cu sexul ocazional? Oamenii variază, de asemenea, în ceea ce privește atitudinea lor față de sexul ocazional. Unii nu sunt deloc de acord cu el, în timp ce alții îl aprobă pe deplin. A face ceva care contravine valorilor tale este, de asemenea, dăunător pentru sănătatea ta. Dacă dezaprobi sau nu ești de acord cu sexul ocazional, probabil că ar trebui să stai departe de „hookups”.
3. Cât de ușor devii - și rămâi - excitat sexual? Unul dintre cele mai mari beneficii ale sexului ocazional este plăcerea fizică pe care o poate oferi, care, la rândul său, duce la fericire generală. Dar această plăcere fizică este mai ușor de obținut pentru unii oameni decât pentru alții. Unele creiere și corpuri se excită rapid și nimic nu le deranjează; altele au nevoie de timp și de circumstanțe perfecte pentru a intra în starea de spirit, iar cea mai mică distragere a atenției le poate strica momentul. Întâlnirile ocazionale sunt adesea scurte, se întâmplă în medii mai puțin perfecte (și cu parteneri care nu vă cunosc bine corpul). Cu cât îți este mai ușor să te exciți și să rămâi excitat, cu atât te vei bucura mai mult de ele.
4. Cât de ușor ai orgasm? Deși te poți bucura cu siguranță de o experiență sexuală fără a atinge punctul culminant, a avea un orgasm este de obicei o sursă de plăcere suplimentară și adesea destul de intensă, care are propria sa serie de beneficii pentru sănătatea fizică și mentală. Oamenii variază foarte mult în ceea ce privește capacitatea lor de a avea orgasm - unii nu o fac niciodată, în timp ce câțiva norocoși ating punctul culminant de peste 100 de ori pe sesiune (!). Atunci când ești cu un partener care nu te cunoaște bine sau nu-i pasă prea mult de plăcerea ta, a avea un corp care ajunge la orgasm rapid și fără efort este cu siguranță un avantaj. La fel și faptul că știi cum să-ți ajuți propriul corp să ajungă acolo.
5. Cât de bine poți să comunici ce-ți place, ce nu-ți place și care sunt limitele tale? Faptul că nu faci lucrurile pe care ai vrut să le faci și că faci lucruri pe care nu ai vrut să le faci sunt două motive majore pentru care sexul ocazional se termină prost. Unele persoane se pricep mai bine decât altele la a-și exprima clar preferințele și limitele sexuale. Această trăsătură, numită asertivitate sexuală, este de dorit indiferent de tipul de partener cu care te cuplezi, dar cu partenerii ocazionali - care cu siguranță nu sunt clarvăzători, probabil nu te cunosc bine (sau deloc) și uneori nu le pasă prea mult de plăcerea sau bunăstarea ta - asertivitatea devine esențială. Dacă ești genul de persoană căreia îi este greu să spună un "da" entuziast la lucrurile pe care le dorește și un "nu" ferm la cele pe care nu le dorește, sexul ocazional cu necunoscuți, la întâmplare, probabil că nu este pentru tine.
6. Poți să folosești prezervative în mod constant? Unora nu le plac prezervativele. Alții nu sunt suficient de încrezători pentru a insista asupra lor atunci când partenerului nu-i plac. Faptul că te-ai ales sau te temi că te-ai expus riscului de a rămâne însărcinată sau de a contracta o ITS (infecție cu transmitere sexuală) este o sursă majoră de stres după o aventură ocazională. Dacă nu poți folosi prezervativele în mod constant, ar trebui probabil să te limitezi la relații monogame pe termen lung.
7. Cât de ușor te atașezi de partenerii sexuali? Sexul pune în mișcare un amalgam de procese neurochimice în creier care pot avea ca rezultat conexiunea cu partenerul tău - chiar dacă ai întâlnit persoana respectivă cu doar câteva ore în urmă. Dar unii oameni se atașează mult mai ușor decât alții. Iar atunci când aceste legături se rup, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori în relațiile ocazionale, doare. Dacă ești genul care începe să își numească copiii după prima dată când faci sex, probabil că ar trebui să stai departe de sexul ocazional.
8. Cât de mult îți pasă de ceea ce cred ceilalți? Sexul ocazional este stigmatizat, iar dacă este ceva ce faci (mult), vei căpăta o reputație. Iar odată cu aceasta poate veni și respingerea, ostracizarea și hărțuirea, toate acestea fiind dăunătoare din punct de vedere fizic și emoțional. Unii oameni pot trece cu ușurință peste toate acestea; alții nu pot - sentimentul lor de stimă de sine este intim legat de ceea ce cred oamenii despre ei. Cu cât îți pasă mai mult de părerea celorlalți despre tine, cu atât mai rău îți va fi dacă te cuplezi des.
9. Cât de predispus ești la rușine, vinovăție și regret? Fie din cauza stigmatizării sociale, a alegerii greșite a partenerilor sau a propriei noastre prostii (cum ar fi faptul că ne-am îmbătat, am mers prea departe sau nu am folosit protecție), sexul ocazional provoacă adesea sentimente de vinovăție, rușine și regret, care, la rândul lor, ne pot afecta în mod negativ bunăstarea fizică și psihologică. Acestea fiind spuse, unele persoane sunt mai predispuse să experimenteze aceste emoții negative decât altele. Cu cât ești mai puțin împovărat de rușine, vinovăție și regret, cu atât mai ușor va fi să faci față sexului ocazional și urmărilor sale adesea dezordonate.
Deci, este sexul ocazional potrivit pentru tine?
În funcție de poziția pe care o ai față de aceste nouă caracteristici personale, s-ar putea să fii sau nu bine poziționat pentru a obține toate beneficiile sexului ocazional fără niciuna dintre consecințele negative. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să nu te cuplezi niciodată dacă se întâmplă să te afli la capătul "greșit" al spectrului în ceea ce privește unele (sau chiar majoritatea) dintre acestea; înseamnă doar că îți va fi mai greu să rămâi sănătos și fericit atunci când te cuplezi, mai ales dacă o faci des.
Din fericire, nu ești neapărat blocat în acel loc pe viață. Multe dintre aceste trăsături pot fi lucrate, cel puțin într-o anumită măsură. Iar o modalitate de a face acest lucru este să faci mai mult sex în general, și mai mult sex ocazional în special. Cercetările arată că, cu cât faci mai mult sex (ocazional), cu atât devii mai capabil să gestionezi multe dintre problemele de mai sus: stigmatul, atașamentul, vinovăția, asertivitatea, capacitatea orgasmică.
Concluzia: Cunoaște-te pe tine însuți. Și apoi, onorează-te pe tine însuți.