Luni - Vineri 09:00 - 17:30
Sexul anal este actul sexual ce presupune introducerea penisului, a limbii, a unei jucării sexuale, sau a degetelor în anus. În timpul sexului anal, stimularea sexuală are loc prin intermediul terminațiilor nervoase sensibile din zona rectului și a anusului. Această activitate sexuală, cunoscută și sub numele de actul sexual inversat, poate lua diferite forme.
Sexul anal are o popularitate din ce în ce mai mare printre activitățile sexuale. În Raportul național de statistică în domeniul sănătății din SUA publicat în 2011, s-a afirmat că 36% dintre femei și 44% dintre bărbați au avut relații sexuale anale cu sexul opus. Cu toate acestea, la fel ca majoritatea activităților sexuale, sexul anal prezintă diverse riscuri pentru sănătate:
Utilizarea prezervativului
Folosirea prezervativului este cea mai eficientă metodă de prevenire a infecțiilor transmise prin sex anal. Datorită prezervativelor din latex cu lubrifiant pe bază de silicon, actul sexual poate fi realizat în cel mai confortabil mod. Cu toate acestea, pentru ca prezervativul să fie util, acesta trebuie folosit în modul cel mai corect. După actul sexual anal, sexul vaginal sau oral nu trebuie să fie efectuat cu același prezervativ. Pentru a preveni deteriorarea zonei anale, trebuie folosit un prezervativ de calitate, împreună cu o cantitate suficientă de lubrifiant.
Utilizarea medicamentelor și anestezia
Utilizarea de relaxante musculare pentru a atenua durerea și disconfortul în timpul sexului anal este utilizată uneori de persoanele care fac sex anal în mod frecvent. Relaxantele musculare cu nitrit de amil, care fac ca mușchii sfincterului din zona anală să fie disfuncționali pentru o perioadă scurtă de timp, au efecte secundare grave. Acestea pot provoca dureri de cap, reacții respiratorii, leziuni cutanate cu cruste, presiune oculară și greață. Utilizarea medicamentelor care cauzează pierderea pe termen scurt a senzației în mușchi și aplicațiile anestezice pot provoca, de asemenea, defecare necontrolată.
Utilizarea medicamentelor în timpul sexului anal nu este recomandată de medici. Utilizarea medicamentelor produse în scopuri medicale pentru relații sexuale anale poate fi dăunătoare pentru sănătatea persoanelor.
Anestezie locală
Aplicarea de anestezice locale, care provoacă amorțeala zonei anale, este utilizată în diferite scopuri în zona anală. Substanțele anestezice sub formă de cremă, lichid sau gel sunt, de asemenea, folosite în anus și în jurul acestuia, crezând că vor ameliora durerea și durerea din timpul sexului. Cu toate acestea, anestezia rectală este de obicei utilizată în scopuri medicale pentru a ameliora durerea și mâncărimea cauzate de hemoroizi. Anestezia locală în zona anală poate provoca leziuni ale mușchilor și ale altor țesuturi care pot trece neobservate. De asemenea, cauzează pierderea senzației la nivelul penisului în timpul penetrării și probleme legate de erecție și orgasm.
De asemenea, nu este recomandat să folosești anestezice locale în timpul sexului anal deoarece conduce la pierderea parțială sau totală pe durata de acțiune a anestezicului local. Durerea este una dintre cele mai utile senzații pentru ca ne indică întotdeauna când ceva nu este în regulă cu corpul nostru. Prin pierderea senzațiilor, se pot produce leziuni fără să îți dai seama înainte de a fi prea târziu.
Fisting și contactul cu gura
Fisting-ul este o tehnică de sex anal în care toate degetele și întreaga mână sunt folosite pentru a stimula zona anusului. Creează o senzație de plenitudine în anus și aplică presiune asupra zonelor erogene. Deși acest lucru sporește plăcerea primită, aduce diverse riscuri pentru sănătate. Aceasta provoacă ruperea țesuturilor sensibile din anus, ceea ce face zona rectală vulnerabilă la bolile cu transmitere sexuală.
Nu este recomandat, sub nicio formă, să încerci fistingul acasă. Este o practică sexuală deosebit de periculoasă. Poate fi realizată în siguranță doar după multă vreme de practică și cu o informare riguroasă. În caz contrar, poate produce efecte nocive pe termen lung.
Un alt tip de sex anal este rimming, în care anusul este stimulat prin contactul cu gura. Cu toate că rimming-ul oferă o stimulare intensă cu ajutorul limbii și al buzelor, acesta poate provoca infecții precum herpesul, verucile genitale, gonoreea și sifilisul atunci când nu se iau măsurile de igienă necesare.
Utilizarea vibratoarelor și a dopurilor anale
Masturbarea anală cu un vibrator nu este doar plăcută, ci necesită și precauții. Ar trebui să optezi pentru un vibrator creat special pentru uz anal. În genere, vibratoarele vaginale sunt mai lungi decât cele anale, în timp ce rectul este mai scurt decât vaginul. Totodată, jucăriile sexuale anale, sunt prevăzute cu o bază amplă, care asigură siguranța pe durata utilizării și permite îndepartarea cu ușurință. În caz contrar, există posibilitatea ca vibratorul să scape în rect. Pentru a minimiza riscul de infecție, vibratorul nu trebuie împărțit cu alte persoane și trebuie utilizat cu un prezervativ, sau curățat cu rigurozitate înainte și după fiecare utilizare.
Plugul anal (butt plug) este o jucărie sexuală care are rolul de a fi introdusă în anus fără a fi mișcată ulterior. Are un vârf lat și un gât subțire, urmat de o bază amplă, care îl împiedică să scape în rect. Dopurile anale, care pot fi găsite în diferite forme și mărimi, creează o senzație de plenitudine și relaxează mușchii. Pentru a nu deteriora mușchii și țesuturile, ar trebui să se utilizeze dimensiuni graduale, în funcție de nivelul de experiență alături de un lubrifiant anal aplicat din belșug.
Sexul anal și aspectele juridice
Dimensiunea juridică a sexului anal depinde de consimțământul părților și de vârsta de consimțământ sexual stabilită prin lege. În cazul în care ambele părți sunt de acord și sunt considerate a fi majore, nu există niciun obstacol în calea raporturilor sexuale. În România, este o infracțiune penală să întreții relații sexuale cu o persoană cu vârsta sub 18 ani și să forțezi una dintre părți să întrețină relații sexuale sau sex anal, chiar și atunci când părțile sunt căsătorite. Vârsta de consimțământ, care variază de la o țară la alta, este de obicei între 15-18 ani.
Sexul anal și lubrifiantul
Calea spre orgasm în sexul anal este o experiență confortabilă și nedureroasă. Din acest motiv, utilizarea lubrifiantului este una dintre elementele esențiale ale sexului anal. În timpul actului sexual, în vagin sunt secretate fluidele care facilitează actul sexual, în timp ce anusul nu are o astfel de caracteristică. Acest lucru face inevitabilă folosirea lubrifiantului în actul sexual anal. Atunci când alegeți un lubrifiant, ar trebui să preferați produsele pe bază de apă pentru uz anal, sau lubrifianții pe bază de silicon, care au o mai bună anduranță în timp.
Sângerarea după sexul anal nu este, de obicei, un motiv de îngrijorare. Din cauza naturii delicate a țesuturilor din zona rectală, pot apărea din când în când ușoare sângerări. Cu toate acestea, în unele cazuri, sângerarea poate fi un semn prevestitor al unei boli existente, dar necunoscute. Sângerarea cauzată indirect de sexul anal poate fi generată de hemoroizi, herpes genital, gonoree și infecții cu chlamydia. Spre deosebire de leziunile țesuturilor, sângerarea cauzată de aceste boli poate fi mai severă și mai prelungită. Dacă se observă mai mult de câteva picături de sângerare de culoare deschisă și dacă sângerarea durează mai mult de două zile, trebuie consultat un medic.
Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le faceți după actul sexual anal este să spălați bine zona cu apă caldă și săpun. Dacă există durere care însoțește sângerarea, folosirea unei creme analgezice poate ajuta la ameliorarea disconfortului.
Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Alabama și publicat în 2016 în American Journal of Gastroenterology, sexul anal provoacă incontinență fecală (incapacitatea de a controla mișcările intestinale) și scurgeri intestinale. În cadrul studiului efectuat pe 4.170 de participanți, incontinența fecală a fost mai mare la bărbații care au făcut sex anal receptiv decât la femei. Alayne D. Markland, profesor la Universitatea Alabama din Birmingham, afirmă că exercițiile pentru mușchii pelvieni și exercițiile anale pot fi un tratament eficient pentru incontinența fecală.
Deși leziunile grave sunt rareori întâlnite în timpul actului sexual anal, pot apărea dureri interne și sângerări. Durerea și sângerarea apar ca urmare a rupturii mucoasei anusului, cunoscută și sub numele de fisură anală. Chiar și micile fisuri ale anusului pot provoca spasme și dureri la deschiderea anusului.
Problema fisurii anale, care provoacă dureri severe în zona rectală, are nevoie de timp pentru a se vindeca de la sine, deoarece se repetă odată cu scaunele. Tratamentul include băi cu apă caldă, utilizarea de creme analgezice și consumul de alimente bogate în fibre care facilitează defecația.
Sexul anal nu este dăunător dacă părțile își exprimă așteptările și dorințele în mod transparent și dacă se iau măsurile de precauție necesare. Folosirea prezervativelor pentru a minimiza riscul de infecție și lipsa grabei în timpul penetrării sunt primele condiții pentru a obține plăcere in timpul sexului anal. În acest moment, este de asemenea necesar să se răspundă la întrebarea dacă sexul anal dăunează anusului (anus). Dacă nu se relaxează suficient mușchii anusului în timpul actului sexual și dacă nu se folosește suficient lubrifiant se pot deteriora țesuturile anusului.
Sexul anal poate fi o experiență diferită pentru a ieși din din rutină. Cu toate acestea, nu trebuie uitat că este nevoie de pregătire înainte de sexul anal.
Iată ce trebuie să faci pentru a face sex anal în siguranță:
1) Pentru a evita încălcarea consimțământului și erodarea încrederii în relație, cuplurile ar trebui să își împărtășească în mod deschis gândurile despre sexul anal. Comunicarea transparentă cu privire la riscuri și așteptări este prima regulă a sexului anal sigur.
2) Este util să se taie unghiile lungi, deoarece acestea pot afecta țesutul subțire și sensibil al anusului și pot provoca sângerări. Acest lucru reduce, de asemenea, riscul de răspândire a bacteriilor care pot provoca infecții.
3) Contactul cu materiile fecale în timpul actului sexual este o simplă realitate a sexului anal. Partenerii care sunt sensibili la această problemă ar trebui să facă o clismă, care presupune curățarea zonei rectale înainte de actul sexual.
4) Ca și în cazul sexului vaginal, trebuie să aveți grijă să folosiți prezervative în timpul sexului anal. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din cadrul Departamentului de Sănătate al SUA, persoanele care fac sex anal prezintă un risc mai mare de infecții cu transmitere sexuală.
5) Ar trebui să se decidă care este poziția cea mai confortabilă pentru un raport sexual fără dureri și fără disconfort. Poziția misionarului facilitează penetrarea, în timp ce doggy style permite partenerului activ să controleze adâncimea și viteza.
6) 10-15 minute de preludiu înainte de actul sexual ajută la relaxarea mușchilor sfincterului anal. Dacă mușchii rectului nu sunt suficient de relaxați, țesuturile sensibile ale anusului pot fi deteriorate, provocând durere, disconfort și sângerare.
7) În timpul actului sexual, trebuie folosit mult lubrifiant și nu trebuie să vă grăbiți să ajungeți la o penetrare completă. Stimularea anusului cu ajutorul degetelor pentru destindere poate facilita actul sexual.
8) Curățarea înainte de sex este la fel de importantă ca și după sex. După sexul anal, zona anusului trebuie spălată cu apă caldă pentru a ameliora eventualele dureri și pentru a elimina bacteriile microscopice. Trebuie avut grijă să nu se facă sex vaginal sau oral cu prezervativul folosit în cazul actului sexual anal.
În cazul sexului anal, partenerul pasiv este persoana al cărei anus este penetrat de penis, iar partenerul activ este cel care își introduce penisul în anusul partenerului său. Pentru a preveni deteriorarea țesuturilor rectale ale partenerului pasiv în timpul actului sexual, partenerul activ trebuie să adapteze bine adâncimea și intensitatea penetrării. Pe de altă parte, toate măsurile de precauție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală trebuie luate înainte de actul sexual anal. În cazul actului sexual anal neprotejat, riscul de infectare a partenerului receptiv este mai mare decât cel al partenerului insertiv.
Orgasmul poate apărea în diferite moduri în cadrul parteneriatelor sexuale. Pe lângă orgasmul clitoridian, orgasmul punctului G și orgasmul cervical, orgasmul anal este, de asemenea, obișnuit în sex. Deci, ce este orgasmul? Orgasmul este punctul culminant al celei mai intense plăceri din timpul actului sexual. Se poate spune că probabilitatea de a avea orgasm în cazul sexului anal este mai mare decât în cazul sexului vaginal. Într-un studiu din 2010 publicat în Journal of Sexual Medicine, 94% dintre femeile care au făcut sex anal în ultimul lor contact sexual au raportat că au avut orgasm. Faptul că zona anusului este plină de terminații nervoase sensibile permite ca orgasmul să fie resimțit mai intens în timpul sexului anal. Stimularea indirectă a zonelor erogene din vagin în timpul sexului anal crește, de asemenea, intensitatea orgasmului.
Sarcina apare atunci când un spermatozoid viu din lichidul seminal fertilizează un ovul matur în trompele uterine. Deoarece nu există nicio legătură între anus și organele interne reproductive unde are loc fertilizarea, sexul anal nu poate provoca o sarcină. Cu toate acestea, în cazul actului sexual anal neprotejat, există riscul de sarcină dacă sperma ajunge în orificiul vaginal. Un studiu din 2013 publicat în British Medical Journal a raportat că 1 din 200 de femei a rămas însărcinată fără relații sexuale vaginale.
Poziții pentru sex anal
Deși prima poziție care îți vine în minte atunci când vine vorba de sex anal este cea doggy style, există diferite moduri de a te bucura de această experiență: